Tee - Blog-universet.dk

CHAI TE TIL CHAI LATTE

CHAI TE TIL CHAI LATTE – STADIG SUNDT

CHAI TE TIL CHAI LATTE

Chai teen er med tiden blevet hyldet for sine mange helbredsfremmede egenskaber, der kommer fra teens mange ingredienser. Den krydrede drik indeholder massevis af urter, med stærke smagsnuancer og lækre dufte. Men har Chai te også nogle forunderlige medicinske kvaliteter? Måske det forklarer hvorfor man i hundredvis af år, har anvendt chai teen til kurerende formål.

Det siges at chai te kan hjælpe

Faktisk mener mange chai te hjælpe din krop på flere forskellige måder. Chai te er særligt kendt for sin positive virkning på fordøjelsen og immunforsvaret. Men også på grund af teens mange antioxidantholdige ingredienser, kan te virke antiinflammatorisk og rensende.

Findes der flere Chai te?

Ja det er vigtigt at nævne, at chai te har ikke kun én bestemt blanding af ingredienser. I virkeligheden findes der tusindvis af forskellige varianter og sammensætninger, som kvalificerer sig som chai te. Nogle blandinger virker effektivt på enkelte udfordringer, mens andre blandinger virker på andre udfordringer. Derfor er det væsentligt at vide, hvilke egenskaber du leder efter og hvor de findes i forskellige urter, krydderier og tetyper.
Assam og Darjeeling sort te, grøn te eller den sydafrikanske urt rooibos er ofte de tetyper der bruges når der laves en god chai te.

Sort te

Det er nok ikke første gang du hører det, men te er i sig selv fyldt med antioxidanter. Disse antioxidanter har en stærkt positiv effekt på kroppen, fordi de selvsagt er antioxidante. Det vil sige, at de hjælper kroppen til at slappe af med toksiner og gifte, vi optager i løbet af vores hverdag. Antioxidanterne hjælper ydermere på blodomløbet og dermed kolesterol – denne effekt kan bogstaveligt talt spare dig for en blodprop og det er jo ikke så dumt endda.

Grøn te

Kræftensbekæmpelse har en spændende artikel om grøn te og virkning i forbindelse med kræft her

Krydderierne / “masala”

Traditionelle krydderier er ofte kardemomme, ingefær, nelliker, kanel og sorte peberkorn. Lige ledes kan vanilje, muskatnød, majs, stjerneanis og fennikel, samt koriander og spidskommen også findes i chai tea opskrifter.

Ingefær er en af tidens store tendenser indenfor livsstil og sundhed og det er der er en god grund til. Chai te indeholder oftest en smule af denne rod, som hjælper fordøjelsen, blodcirkulationen og styrker immunforsvaret.
Kardemomme har nogle af de samme egenskaber hvad angår fordøjelse og immunforsvaret, men som bonus hjælper kardemommen kroppens egen afgiftningsproces. Kardemomme er i øvrigt kendt for sin positive virkning på allergier.
Kanel har også antiinflammatoriske egenskaber. Kanel hjælper til at balancere dit blodsukker og så smager den i øvrigt af hygge.
Fennikel er den ultimative kilde til C-vitamin, fiber og kalium.
Sort peber, som også er en vigtig ingrediens i de fleste typer chai te, har virkning på vores stofskifte og direkte indflydelse på kroppens fedtlagring – det vil sige, at peberen reelt set kan bevirke et mere effektivt vægttab.
Cayennepeber kan starte en ildebrænd i munden på dig hvis du ikke passer på men det er eminent til at booste din forbrænding.

CHAI TE

Chai te er populær, men hvorfor?

Det er altså ikke så mystisk, at chaiteen er så populær, som den er og altid har været. I dag er den endog blevet accepteret ind i vores moderne cafékultur og kan købes som en chai latte. Siger man chai te, må man også sige chai latte. Men! Er teen stadig sund og vitaliserende når den bliver serveret på storbycaféerne i midtbyen? Svaret er desværre ofte nej, i langt størstedelen af tilfældene. Dette skyldes, at chai latten serveret i en pulveriseret udgave, med et ekstremt højt indhold af mejeriprodukter og sukker. Den har meget lidt til fælles med den oprindelige indiske chai. Derudover er teens ingredienser ofte simuleret af aromaer og tilsætningsmidler, i stedet for den ægte vare. Det vil sige, at du ikke kommer i nærheden af de friske og autentiske urter og krydderier, som faktisk vil hjælpe din krop, men i stedet indtager en kunstig efterligning, fyldt med skidt.

Hvor finder du den ægte Chai te?

Der er heldigvis håb forude – det handler helt enkelt om at være oplyst. Hvis du elsker chai te, kan du altid gå udenom chai latten på menukortet og i stedet bestille den rene te. Den vil typisk blive serveret i et tebrev, som en almindelig kop te. Hvis du gerne vil have den cremede, luksuriøse chai latte, skal du undgå det søde pulver og i stedet bede om chai te med mælk ved siden af og rørsukker, hvis du er til den slags. På den måde undgår du den kunstige pulver te og får stadig alle de helbredsfremmende ingredienser fra den rigtige te. Hvis du helt vil udenom fed mælk og sukker, kan du alternativt bede om at få chaiteen serveret med rismælk, mandelmælk eller sojamælk. Rismælk er det sødeste alternativ, mens mandelmælken er det mest cremede alternativ. Smagskombinationen er lækker og ren, men der er en risiko for, at blandingen grumser til og ikke ser synderligt delikat ud – det ændrer dog heldigvis ikke på smagen.

Vælger du en nøddemælk, får du det resultat som ligner pulverteen mest, men som er langt sundere og mere smagsrig. Ønsker du at søde teen yderligere kan du bruge ahornsirup eller kokossukker, som begge er bedre og sundere alternativer til almindelig, raffineret sukker.

CHAI TE TIL CHAI LATTE

Opskrift på hjemmelavet Chai tea

Denne opskrift er ikke en af de oversøde da jeg godt kan lide min chai te ikke smager af en masse sukket så den er også god for dig der vil undgå sukker.

  • 1 til 2 kanelstænger.
  • 1 tsk nelikker.
  • 1 tsk kardemommekapsel.
  • 3 peberkorn eller 1/4 tsk cayennepeber.

Disse krydderier knuser du sammen i din morter

  • 10-15 gram ingefær.
  • 2 spsk sort te.
  • 1/2 l vand.

Herefter blander du krydderier, te, ingefær og vand i en gryde. lade teen blive godt varm og lad den lige komme op og koge i et par minutter. Husk at røre i teen hele tiden.

  • 2 dl god mælk.
  • 1 dl mælk til at lave skum af.

Tilsæt mælken under omrøring og lad mælken blive varm.
Når teen er blevet så varm som du ønsker det så skal du have teen igenne sigten så du kan få din skønne hjemmelavet chai tea.

Husk at toppe teen med dit mælkeskum og pynt med kanel, stjerne anis eller rørsukker. Du kan evt søde lidt med ahornsirup.

Velbekomme

Jeg håber, at dine chaioplevelser fremover vil være ligeså sunde, som de er delikate. Husk du opnår ofte den bedste smag når du bruger råvarer der er økologiske og friske.

Herfra Blog-universet og Slanknu.biz ønsker vi dig velbekomme.